Moedig en Dapper
Opnieuw geplaatst en nu wel te lezen
Lieve volgers,
He went home!
Onze lieve moedige en dappere Samson is overleden.
Afgelopen woensdag middag in het bijzijn van zijn vader is hij overleden in Coast General Hospital in Mombasa.
Wat een strijd heeft hij geleverd, immer hopend op betere tijden.
Het staat nog op mijn netvlies, Oktober 2022.
Samson bezocht ons in ons hotel in Diani Beach, samen met zijn vader en Joash Matonda, clinical officer dermatologie.
Een hulpvraag kwam er want Samson had een enorme tumor op zijn oog die maar doorgroeide.
Goede raad was duur en na uitvoerig overleg werd hij uiteindelijk in December 2022 geopereerd en lag daarna 6 maanden in het ziekenhuis.
Daarna verkaste hij naar zijn oom in Mombasa en leefde in een armetierig hutje, zijn familie woont ver weg in Lunga Lunga.
Er kwam hulp en er kon een bed en andere spullen voor hem worden aangeschaft.
Nurse Betty deed de wondzorg en moral support, samen met Josphat, onze steun en toeverlaat in Mombasa.
Er volgden chemo kuren, die sloegen aan en we kregen hoop.
De continue stress hoe de "Medical Bills" konden worden betaald vrat aan de familie en aan ons.
De ouders pendelden afwisselend heen en weer tussen Mombasa en Lunga Lunga, uren verderop.
In Januari van dit jaar werd besloten om te beginnen met bestralen, de tumor was mooi geslonken en Samson was toe aan de volgende stap.
Toen brak er in Februari een algehele staking uit onder de artsen in alle overheidsziekenhuizen in Kenia, de salarissen werden al maanden niet meer betaald, een maand later volgden de verpleegkundigen.
Toen half Juni een convenant werd getekend gingen de artsen pas weer aan het werk.
Deze maanden zonder enige zorg die was afgesproken werden funest voor Samson.
Hij ging hollende achteruit en de tumor groeide explosief terug, tevens nu naar zijn neus en andere oog waardoor Samson zijn zicht ook verloor en niets meer kon zien.
De vader was bij Samsons overlijden aanwezig, hij at en dronk al dagen niet meer en was suf van de medicatie.
Samson gaat terug naar zijn geboortegrond in Lunga Lunga alwaar hij zal worden begraven.
Naar Keniaans gebruik wordt er van de familie verwacht dat zij ook zorgdragen dat alle monden van de bezoekers na de plechtigheid worden gevoed, de ouders konden door het heen en weer reizen geen dagloners baantje krijgen en kunnen amper hun broek ophouden, mocht je de familie in deze tijd willen steunen, laat het me weten.
Hermien en ik vertrekken 29 September weer naar Kenia.
Met nog steeds de belangrijke missie, Starting on the ground, daar waar de nood het hoogst is en ouders geen idee hebben hoe met Albinisme om te gaan, Early intervention, Creating awareness, wij blijven erop attenderen.
Samson, slechts 19 jaar mocht hij worden.
XX Carla.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat Samson ouder was ,gecondoleerd 19 jaar veel te jong liefs en sterkte Elma X
In en in triest.
Heel pijnlijk. Jullie hebben zo je best gedaan.
Veel sterkte hoor.